14 Mayıs 2015 Perşembe

Düşünceleri Değişebilmek

Gelişim bir yolculuktur. Bu öyle bir yolculuk ki, sadece insana  mahsus bir şey değil, var olan her şey bu yolculuğun içinde. Bu yolculuk da insanı diğer var olan şeylerden ayıran en önemli özellik sahip olduğu kişiliğidir. Bu yüzden var olan her şey önemli olsa da bu önemli olan şeylerin içerisinde en büyük öneme sahip olan şey kişiliktir.
İnsanın bedeni geliştikçe buna paralel olarak kişiliği de gelişir. Fakat kişiliğin gelişimi bedenin gelişimine bağlı değildir. Gelişmiş kişilikler, bedenlerini de kişiliklerine bağlı olarak geliştirirler. Yani kişilikleri kendiliğinden gelişmez, kişilikleri kendi verdikleri yön doğrultusunda, bu istikamette gelişir.


Kişiliği geliştiren bilgidir. Her bilgi insanın kişiliğini geliştiremez. Sadece yön verilebilen bilgiler kişiliği geliştirir. Yön verilemeyen bilgi doğru dahi olsa insanın kişilik gelişimine bir etki yapamaz.
Kişilik pozitif yönde gelişebileceği gibi negatif yönde de gelişebilir. Bu bilinen bilgilerin yanlış olmasından kaynaklanan bir durum değildir. Bazen doğru bilgiler ile de yanlış kişilikler geliştirilebilir. Bunun nedeni doğru bilgiyi doğru bir şekilde kullanamamaktır.
Çevresel faktörler var olan her şey için yön belirleyici ortamlardır. Sadece insana mahsus yön belirleme etkenleri değildir. Çevresel faktörlerden en çok etkilenen varlık insandır. İnsanın bu etkilenmesi diğer varlıkları da etkiler. Yani bir ortamdaki ya da bölgedeki var olan varlıkların çevresel faktörlerden etkilenebilmesi için öncelikle insanın etki altına alınması gerekir. Etki altına alınan insan diğer varlıkları kendi etkisi doğrultusunda etkiler. Böylelikle o çevre tümüyle insanın kazanmış olduğu kişilik doğrultusunda şekillenir. Bu yüzden her bölge o bölge insanının kişiliğini yansıtır.
Bireylerin kişiliklerinin toplamı toplumların kişiliklerini ortaya çıkarır. Bir insanın bireysel olarak var olan kişiliği nasıl ki bireysel olarak var olan bir şeyse toplumların kişilikleri de böyledir. Buna kültürde denile bilir. Kültürleri oluşturan şey o bölge insanının sahip olduğu kişilikler toplamıdır.
Kişilik kazana bilemek oldukça kolaydır. Çünkü siz hiç bir çaba harcamazsanız bile bir kişilik sahibi olursunuz. Fakat önemli olan şey kişilik kazana bilmek değildir. Sizin yön verebileceğiniz yada size yön vere bilecek bir kişilik kazanabilmektir. Size yön verecek olan kişiliği de önce sizin kazanmanız gerekir. Aksi takdir de size kazandırılmış olan kişilik yine size yön verecek fakat bu sizin isteğinizin dışında bir yön olacaktır. Bu da yaşamış olduğunuz hayatın sıkıcı ve oldukça zor geçmesi için yeterli bir etken olacaktır.
Düşüncelerinizi değiştirebildiğiniz ölçüde kişiliğinizi de değişebilirsiniz. Beğenmediğiniz bir kişiliğe sahip olduğunuzu düşünüyorsanız ya düşüncelerinizin farkında değilsiniz yada düşüncelerinizi hayatınıza aktarmamışsınız.
Kişiliği değişmek zor değildir fakat düşünceleri değişe bilmek oldukça zordur. Hele de kemikleşmiş düşünceleri değişe bilmek imkansıza yakın ama imkansız değildir.


Kişiliği değişebilmek düşünceleri değişe bilme ile gerçekleşir.Hayatınızdaki her şey aynı ama her şey farklıdır. İşte bu farkı sadece kişinin düşüncesi belirler.

Hiç yorum yok: